Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Δήμος Ζωγράφου
Χθες Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 εκπρόσωποι του Συλλόγου των Καθηγητών της ΕΠΑΣ Ζωγράφου καθώς και μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, παρέστησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου. Όπως είναι γνωστό, με το νόμο 4186/13 το Σεπτέμβριο του 2014 σταματούν τη λειτουργία τους οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ. Προκειμένου στη θέση της ΕΠΑΣ Ζωγράφου που καταργείται, η πολιτεία να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου σχολείου, είτε αυτό λέγεται Εσπερινό ΕΠΑΛ, είτε ΙΕΚ, είτε νέου τύπου σχολή ΣΕΚ, απαιτείται η θετική εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γι αυτό το σκοπό, ο Σύλλογος των Καθηγητών με τη υπ' αριθμ. πράξή του 7-11/12/2013, εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο την ίδρυση νέου Εσπερινού ΕΠΑΛ και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό να ιδρυθεί ΙΕΚ ή ΣΕΚ. Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την εισήγηση του Συλλόγου μας και το ευχαριστούμε γι αυτό.

Το πλήρες κείμενο που διαβάστηκε ενώπιον του συμβουλίου είναι το εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ή Ι.Ε.Κ./Σ.Ε.Κ.

Α) Εισαγωγή – Ιστορικό

Η Επαγγελματική Σχολή Ζωγράφου (ΕΠΑΣ) αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη του Κέντρου Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΚΕΤΕ), της 1ης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής (ΤΕΣ) και του 2ου Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) που λειτουργούσαν στην περιοχή του Ζωγράφου από τις δεκαετίες του '70, '80 και του '90 αντίστοιχα, καλύπτοντας ανάγκες της δευτεροβάθμιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης για εφήβους και νέους ενήλικες μαθητές της περιοχής σε βασικές ειδικότητες των τομέων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Οικονομίας - Διοίκησης, Υγείας, Πληροφορικής, Κομμωτικής και Αισθητικής.

Στην περιοχή του Δήμου Ζωγράφου, υπήρχαν ανέκαθεν δύο Τεχνικά σχολεία που λειτουργούσαν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια αντίστοιχα. Συνήθως οι ειδικότητες των δύο σχολείων ήταν σε μεγάλο βαθμό συναφείς ή και ίδιες για να μπορούν να καλύπτονται μαθητές οι οποίοι δούλευαν το πρωί και δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν πρωινό κύκλο μαθημάτων.

Οι μαθητές του σχολείου μας, τόσο τα προηγούμενα χρόνια που λειτουργούσε ως ΤΕΣ και ΤΕΕ, όσο και σήμερα που λειτουργεί ως ΕΠΑΣ, επέλεγαν και επιλέγουν το σχολείο μας για τους παρακάτω λόγους:

1) Η λειτουργία του από την ίδρυσή του έως σήμερα είναι πάντα σε απογευματινή βάρδια, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε πολλούς εργαζόμενους νέους (με πρωινή εργασιακή απασχόληση), να φοιτούν στη σχολή και να μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και πτυχίο τεχνικής & επαγγελματικής ειδικότητας.

2) Το σχολείο μας πριν την μετατροπή του σε ΕΠΑΣ, όταν ήταν το 2ο ΤΕΕ Ζωγράφου και έδινε την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους μαθητές μας να συμμετέχουν στις αντίστοιχες Πανελλήνιες εξετάσεις για τα ΤΕΙ και για άλλες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτή την διαδικασία, αρκετοί από τους μαθητές μας από το 2ο ΤΕΕ Ζωγράφου, έχουν καταφέρει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΤΕΙ αντίστοιχης ειδικότητας και να αποφοιτήσουν με επιτυχία.

3) Σε πολλές περιπτώσεις το σχολείο μας λειτούργησε για πολλούς νέους ανθρώπους αλλά και για αρκετούς εργαζόμενους οικογενειάρχες και ως σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για τεχνική και επαγγελματική γνώση, αφού πολλοί απόφοιτοι Γενικών Λυκείων, μετά την αποφοίτησή τους από τα Γενικά Λύκεια και σε ηλικία άνω των 18 ετών, γράφτηκαν στο σχολείο μας, αποφοίτησαν και σήμερα είναι τεχνικοί και επαγγελματίες στην αντίστοιχη ειδικότητα. Από την δεκαετία του ‘70 μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο μας ( Κ.Ε.Τ.Ε, ΤΕΣ, ΤΕΕ και ΕΠΑΣ) περισσότεροι από 4000 τεχνικοί και επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή του Ζωγράφου λειτουργούν σήμερα έξι (6) Γυμνάσια και αντίστοιχα Γενικά Λύκεια και μόνο ένα ΕΠΑΛ πρωινής βάρδιας και μία ΕΠΑΣ απογευματινής βάρδιας και η οποία καταργείται το Σεπτέμβριο του 2014.

Β) Πρόταση


Για τους ανωτέρω λόγους ο Σύλλογος των Εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Σχολής Ζωγράφου έχει να κάνει δύο προτάσεις.

1) Πρόταση για την μετατροπή της ΕΠΑΣ Ζωγράφου σε Επαγγελματικό Λύκειο εσπερινής βάρδιας

Στο πλαίσιο της κατάργησης των ΕΠΑΣ και την ίδρυση των νέων Επαγγελματικών Λυκείων, ΙΕΚ και ΣΕΚ όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με βάση το νόμο 4186/2013, προτείνουμε την μετατροπή του σε Επαγγελματικό Λύκειο εσπερινής βάρδιας, το οποίο θα εξακολουθήσει να δίνει την δυνατότητα σε εργαζόμενους νέους να αποκτούν γνώσεις και πτυχία διαφόρων ειδικοτήτων.

2) Πρόταση για την ίδρυση ΙΕΚ–ΣΕΚ. 
Ως δεύτερη εναλλακτική πρόταση προτείνουμε την ίδρυση Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και/ή Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) για τους εξής λόγους:

1) Το σχολείο μας διαθέτει υποδομές της τάξεως των 6.000 τ.μ. για την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός ΙΕΚ/ΣΕΚ (λόγω συστέγασης με το 7ο Εργαστηριακό Κέντρο).

2) Ήδη διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό.

3) Στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας δεν υπάρχει άλλο ΙΕΚ

Επίσης ταυτόχρονα με τη λειτουργία των Ι.Ε.Κ δύναται να λειτουργήσει και ΣΕΚ που απευθύνεται σε αποφοίτους Γ΄ Γυμνασίου. Επιπρόσθετα πρέπει να τονίσουμε ότι η γειτνίαση του σχολικού μας συγκροτήματος με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και 4 μεγάλα νοσοκομεία (Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Ογκολογικό Παίδων και Πανεπιστημιακό Λαϊκό) μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και να δημιουργήσει περαιτέρω προϋποθέσεις συνεργασίας του σχολείου μας με αυτά σε όφελος των μαθητών μας. Ήδη κάθε χρόνο μαθητές του σχολείου μας, πραγματοποιούν με επιτυχία εκπαιδευτικές και ενημερωτικές επισκέψεις σε εργαστήρια και εγκαταστάσεις των παραπάνω ιδρυμάτων, όπου τους δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν σε νέα συστήματα, διαδικασίες και σε σύγχρονο εξοπλισμό της ειδικότητας τους.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η μετατροπή σε εσπερινό ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ-ΣΕΚ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με το αντίστοιχο ΕΠΑΛ πρωινής βάρδιας, διότι η κύρια αιτία ύπαρξης και λειτουργίας του σχολείου μας θα έχει ως βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση όλων των μαθητών της περιοχής μας συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων και των ανηλίκων εργαζόμενων μαθητών.

Ζωγράφου,  11 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σύλλογος των Καθηγητών 
της ΕΠΑΣ Ζωγράφου.